Omvärlden och Maa

Med anledning av den otäcka utvecklingen in Ukraina funderar jag just nu på omvärldens inflytande på oss i Bygden. Ryssland och det närliggande området hade troligtvis varit mer seriösa konkurrenter med oss i Skandinavien om deras trävaruindustri inte hemsökts av oroligheter och miljökatastrofer. Genom demokrati har vi i Skandinavien kunnat behålla vårt välstånd under de flera decennier som ju krävs för att ett träd ska växa sig till virke.

Samtidigt som stabilitet har lett till framgångar i Norden måste vi också vara redo för Europa, och de svängar som frihandelsavtal innebär. Medan Tyskland, Storbritannien och Skandinavien nu är på frammarsch ekonomiskt, så ligger Södra och Östra Europa efter i utvecklingen. Deras problem med arbetslöshet gör att färre hus byggs och mindre virke köps in.

Vidare har vi lärt oss leva med en hög kronkurs. Istället för att valutasäkra använder vi idag en grundkurs på 8,65 SEK för en Euro. Det innebär att en stark Euro påverkar vår likviditet positivt. Samtidigt ligger Storbritanniens Pund nu på urstarka 11 SEK, och vi får allt fler beställningar därifrån.

Det Svenska valet till EU och Riksdagen kommer indirekt att påverka oss i Bygden. Vi på Maa håller oss i beredskap genom att minimera byråkrati och maximera flexibilitet. Det ger oss god lönsamhet i goda tider och skydd för fasta utgifter när konjunkturen saktar in.

Trevlig Påsk på er allihop. Över helgen ser jag fram emot att få umgås med barnen Wilmer och Elsa: det är ju hos familjen jag hittar kraft och inspiration. Våren är också i full fart i Maa Dalen, och skotten knoppar i skog och mark.