Det är vi själva som bestämmer om bygdens framtid

 Bageriet Kringlan i Älvsered.

Bageriet Kringlan i Älvsered.

Vi som bor och arbetar i Maadalen med omnejd har ett ansvar för att stödja de hälsosamma initiativ som skapas här. Många av oss minns småorter i trakten som för inte länge sedan erbjöd matvaror, hantverkare och specialbutiker. Vad har lett till nutidens tysta bygator? Svaret kan inte enbart ligga i avfolkning. År 1960 hade min hemby Älvsered 470 invånare. 2010 var 433 personer skrivna i byn. Samhället är alltså inte avfolkat, utan avkultiverat.  

Genom social media och internet har vi som bor här en ny möljliget att påverka utvecklingen. Genom Facebook får vi veta att två starka lokala enterprenörer startat Källsjö Mejeri, och opererar nu oberoende av Arla Foods. Vi på Maa var givetvis inte sena med att beställa från dem: ost, grädde och ostkaka till personalen. Det är behändigt att gå till stormarknader, men vi har fina lokala bagerier, Bolins Bageri i Fridhemsberg och Kringlan i den klassiska bagerilokalen i Älvsered. Varje limpa i ditt skafferi stöder en lokal ekonomi och de som lever på den. I den gamla affären i Fridhemsberg har en driftig herre startat Blomsterfrid, en vacker blomsteraffär som valts ut för att delta i smyckningen vid prinsbrölloppet

Låt oss ge grannen ett jobb och en chans att äga sin egen rörelse. Som kund har du mer gehör i ett bolag som styrs lokalt. Vi kan också gemensamt säga vår mening om att Falkenbergs Kommun hotar att lägga ner skolan i Fagered, och visa vad vi menar med en levande landsbygd med egna röster och handlingar. Tillsammans kan vi engagera oss i vår hemort, och bidra till att den fungerar som den moderna landsbygd vi vill ha. Vi på Maa tror på ett lokalt sågverk, som samverkar med lokala skogsägare. Visst är det vi själva som ska råda över vår Halländska skog?